Intervju

En fönsterkonsult är en försäkring mot oanade händelser och ökade kostnader

Mikael Laudon är fönsterkonsult och byggingenjör, samt vd för FK-Gruppen.

Att anlita en fönsterkonsult är en trygghet för en bostadsrättsförening (brf) eller fastighetsägare – som får en opartisk bedömning och förslag på vad som är lämpligast – ska fönstren renoveras eller bytas ut? Eller kanske en kombination av båda? Ytterst är en fönsterkonsult en försäkring mot oanade händelser och ökade kostnader.

En fönsterkonsult kan beskrivas som en brygga mellan brf:en och fönsterrenoveraren. Som ger brf:en de bästa anbuden från de seriösaste entreprenörerna.

– Brf:er som anlitar en fönsterkonsult tjänar ofta in kostnaden jämfört med föreningar som själva gör en upphandling. Det gäller inte minst när det uppstår konflikter mellan beställaren och fönsterrenoveraren, berättar fönsterkonsulten och byggingenjören Mikael Laudon, som även är vd för FK-Gruppen.

Han menar också att beställarna känner sig trygga att ha en fönsterkonsult som rådgivare och projektledare.

– Vi ser till att allt flyter på och gör kvalitetsgranskningar under projektets gång.

Fönsterkonsultens inledande opartiska bedömning av fönstrens tillstånd mynnar ut i ett förslag på den lämpligaste och mest kostnadseffektiva åtgärden vad som ska göras med fönstren. Sedan formulerar fönsterkonsulten ett beslutsunderlag, som hjälper till exempel en brf att fatta rätt beslut.

– När vi kommer in och gör en slutbesiktning, där en brf handlat upp en affär själva, förekommer det ofta att de inte är nöjda. I de flesta fall handlar det om okunskap hos beställaren och att de går på ett lågt pris och inte har förstått vad de beställt.

När en tvist uppstår och fönsterkonsulten inte har varit med från början är det ofta för sent att bestrida. Men konsulten kommer ändå långt med sin juridiska kompetens, som en brf kan ta del av för att undvika dyra advokatkostnader.

– Det är viktigt att vi är med i ett tidigt skede innan något kontrakt skrivs. Då kan vi vara med som sakkunniga för att reda ut otydligheter och identifiera försök till illojalt beteende. Vi hjälper till med god juridisk kunskap och att skriva kontrakt som underlag till ett bra avtal. Något som är bristvara i branschen generellt sett. Det finns många otydligheter och frågetecken som kan bli till tvister.

Mikael Laudon ser också att anbudsräknare, det vill säga fönsterrenoverare som ser att en fönsterkonsult är ansvarig för en upphandling och företräder en brf vet att fönsterkonsulten är rättvis och 100 procent korrekt genom hela projektet.

– Det betyder att de inte behöver lägga på någon riskpremie för att ta höjd för eventuella tvister eller kommunikationsproblem med kunden. Något som inträffar relativt ofta när en brf arbetar direkt mot en entreprenör utan en konsult som kan agera ”gränssnitt” mellan dem.

Hur länge har yrket fönsterkonsult funnits? Alltså en sakkunnig som enbart jobbar som konsult med fönster?

– Jag vet inte riktigt, men min mentor Åke Larsson (som startade FK-Gruppen) var troligen en av de första som jobbade nästan uteslutande med fönster. Jag skulle tro att rollen utvecklades under tidigt 70-tal, när problemen med fönster började bli allvarligare på grund av undermålig produktion och materialval för miljonprogrammet.

Hur ser ert samarbete med fönsterrenoverare ut? Och vad tycker du är viktigast i ert samarbete?

– Vi har samarbetat med Fog & Fönster i många år och vi har ett gott samarbete med dem. Vi rekommenderar fönsterrenoverare utifrån en lista med 5-6 fönsterrenoverare som håller hög kvalitet. Parallellt brukar vi fråga brf:en om de har någon egen kontakt.

Vad är det som har drivit dig att inrikta dig på arbetet som fönsterkonsult?

– Jag såg en brist i kommunikationen mellan entreprenörer, hantverkare och slutkunder. De pratade inte samma språk och problem uppstod ofta. I min roll som fönsterkonsult är det min roll att förebygga problem genom att stärka kommunikationen. Den yrkeskategorin fanns tidigare men jag hade aldrig hört talas om den. Då var det främst målerikonsulter som nischade sig mot att bli fönsterkonsulter.

Hur många fönsterkonsulter finns det idag?

– Idag finns det ett tiotal fönsterkonsulter i Stockholm där ungefär hälften har riktig spetskompetens inom fönster.

Hur tycker du att en fönsterrenoverare ska tänka kring energibesparing?

– De ska alltid tänka kring det och alltid ta upp det med sina kunder som förslag i projekten. Det handlar både om bättre ekonomi genom att beställaren spar pengar genom att sätta in energibesparande fönster och att minska sin klimatpåverkan.

Vad tycker du om underhållsavtal?

– Vi har pratat om detta i minst 12 år, ända sedan FK-Gruppen startade, och är väldigt positiva till underhållsavtal. Det var en av grundarna som kläckte idén om underhållsavtal.

Med ett underhållsavtal blir det smidigt och beställaren behöver inte tänka på fönstrens skick de närmaste 15-20 åren. Då vet beställaren exakt vad fönstren kommer kosta. Motsatsen är att skjuta problemen på framtiden och efter ett antal år betala en stor summa för en ny renovering eller byte av fönstren. Underhållsavtal är på lång sikt en väldigt bra investering för brf:er och fastighetsägare.

Hur kommer branschen förändras och se ut i framtiden?

– Jag tror att det är oundvikligt att kunskapsnivån måste höjas hos fönsterrenoverarna. Till exempel vilka möjligheter som finns med glas. Nya tekniska framgångar med glas har idag svårt att nå ut i verkligheten. Vi behöver samarbeta mer för att förklara nyttan med nya glas och visa vilka möjligheter som finns, till exempel energiglas och glas som bullerdämpar och skapar bättre inomhusmiljö.